ClickCease Skip to main content

Een sterk visual design maken in 6 stappen

By 22 augustus 2022december 1st, 2022Kennisbank

Een sterk visual design maken in 6 stappen

 

Hoe zorgen we voor een sterk visual design?

Een sterk visual design is tegenwoordig niet meer weg te denken. Of je nu een poster of een website maakt, de grafische opmaak is cruciaal als je wilt dat jouw boodschap aankomt bij je doelgroep. Mensen zijn, vaak onbewust, veel meer geneigd informatie tot zich te nemen als deze visueel in het oog springt. Op deze pagina leggen wij je dan ook haarfijn uit hoe wij ervoor zorgen dat jij een pakkend visueel design krijgt. Daarvoor bespreken we eerst kort wat het eigenlijk inhoudt en waarom het voor jou zo belangrijk is om een krachtig visual design te hebben.

Wat is een visual design?

Een visual design is geen eenduidig begrip. Voor ons omvat het de grafische vormgeving van een bepaalde tekst, boodschap, merk, product, et cetera. Het is de visuele vertaling van jouw identiteit en concept, oftewel: een overkoepelend ontwerp voor alles wat jouw doelgroep gaat zien. Het bestaat uit van alles: de typografie, het kleurgebruik, de animaties, de belijning, enzovoorts. Een professioneel grafisch vormgever is in staat om aan de hand van al jouw wensen de ideale balans te vinden tussen alle mogelijke aspecten die terugkomen in jouw visual design.

Waarom een visual design?

Een visual design is cruciaal wanneer je wilt dat jouw merk herkend wordt of jouw boodschap daadwerkelijk wordt gelezen. Als je dit goed doet, is de kans veel groter dat je jouw doel weet te bereiken. Een pagina met alleen maar tekst komt op het eerste gezicht al saai over en zal daarom minder snel bekeken worden dan een aantrekkelijke brochure die mooi is opgemaakt. Voor een organisatie is de huisstijl en het daarbij behorende visual design net zo belangrijk om naamsbekendheid en daarmee klanten te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de grote gele M: deze doet de meeste mensen niet denken aan grote merken als Mercedes of Microsoft, maar aan…. Juist, de McDonalds.

1

Denkfase

Voordat wij zelf aan de slag gaan, hebben wij eerst jouw input nodig. Jij weet immers het best wat je uit wilt stralen en wat je wilt bereiken. De kleurkeuze kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor je uitstraling en je doel: Zo straalt blauw voornamelijk zakelijkheid en betrouwbaarheid uit, terwijl rood veel energieker is en oproept tot actie. Ook het identificeren van je doelgroep is cruciaal. De grafische vormgeving moet aanslaan op de juiste doelgroep en gebruikersvriendelijk zijn. Daarvoor moeten we doorgronden waar je doelgroep behoefte aan heeft. Tot slot is het ook belangrijk om te weten waar je je materiaal voor gaat gebruiken. Een professioneel designer gebruikt een hele andere insteek voor een visitekaartje dat bestemd is voor beurzen dan voor een infographic die bij een school wordt opgehangen.
2

Strategiefase

Na de denkfase weten wij welke bedrijfsidentiteit je wilt uitstralen, wat je publiek is en welk communicatiedoel je voor ogen hebt. Hier kunnen wij mee aan de slag. Elke project ondergaat steeds weer een uniek proces, afhankelijk van wat jij al hebt en wat jij wilt. Het kan zijn dat wij door jou aangeleverde teksten opmaken, bijvoorbeeld in de vorm van een flyer, maar ook dat wij eerst voor jou een inspirerende tekst uitschrijven. Hiervoor hebben wij onze eigen gespecialiseerde tekstschrijver Gerlien. Aan de hand van jouw input en voorkeuren bepalen wij onze strategie. Voor elk type product hebben wij dus steeds een andere aanpak: Van het ontwikkelen van promotiemateriaal of een nieuwe huisstijl tot het opmaken van zakelijke teksten, onze specialisten weten exact hoe zij al jouw wensen het best tot een perfect visual design weten om te zetten. Wanneer wij de optimale strategie hebben uitgedacht, gaan wij aan de slag!
3

Conceptfase

Als de strategie duidelijk is, houden wij nog een interne brainstormsessie met onze grafische vormgevers waarin wij alle mogelijk interessante ideeën op tafel gooien. De meest passende opties werken wij met onze creatieve geesten vervolgens uit tot een aantal concepten. Onze designers zijn van alle markten thuis, maar hebben ook hun eigen specialismen, welke wij natuurlijk zo goed mogelijke willen benutten. Vervolgens werken we onze ideeën uit in bijvoorbeeld InDesign of Illustrator. Daarna komen wij weer intern bij elkaar. Hier bespreken wij of we aan alle eisen en wensen hebben voldaan en kijken we welke opties het meest geschikt zijn, of dat we misschien verschillende elementen uit de concepten kunnen samenvoegen. Dit is geen vaststaand proces. Afhankelijk van wat precies jouw wensen zijn, stippelen wij met onze flexibele werkwijze de juiste aanpak uit. Wanneer wij bijvoorbeeld van begin af aan ook jullie huisstijl ontwikkelen, is dit iets wat eerst af moet zijn voordat wij ook daadwerkelijk aan de slag gaan met zaken als het opmaken van teksten of het ontwerpen van poster. Ook kan onze werkwijze afhankelijk zijn van het type product dat jij van ons verlangt.
4

Feedbackfase

Onze beste concepten leggen wij aan jullie voor in een gezamenlijke meeting. Zo kunnen we met z’n allen bepalen welke insteek tot jullie gewenste resultaat heeft geleid. Ook is dit het ideale moment om nog nieuwe aanvullingen op tafel te gooien. Daarnaast kunnen we zo de details nog aanscherpen. Wanneer wij meerdere producten voor jou opmaken, of wanneer wij dus eerst jullie huisstijl ontwikkelen, kunnen we meerdere van dit soort sessies plannen. Wij zijn flexibel in onze werkwijze, maar ook eigenwijs genoeg om zelf aan te voelen hoeveel sessies nodig zijn om voor elk product tot het optimale resultaat te komen.
5

Puntjes op de i

Wij weten nu welk concept jou het meest aanspreekt en hebben de laatste feedback ontvangen. Deze gebruiken wij om jouw favoriete insteek te optimaliseren. Wanneer wij denken jouw perfecte visual design te hebben, sturen wij dit naar jou op en kan jij ons nogmaals van feedback voorzien. Dit is een iteratief proces: bij House of Visual Design zijn we pas tevreden als jij dat bent.
6

Eindresultaat

Het visual design is klaar. Alles klopt en jij bent verheugd met onze creaties. Wanneer wij voor jou flyers, posters, infographics, brochures of ander promotiemateriaal hebben ontwikkeld, helpen wij je vervolgens nog bij het zoeken van jouw ideale partner om deze creaties te drukken. Met ons uitgebreide netwerk weten wij deze gegarandeerd te vinden. Zo hebben wij bijvoorbeeld goede contacten met drukkers die CO2-neutrale flyers kunnen verzorgen. Waar je ook naar op zoek bent, House of Visual Design weet het voor jou waar te maken!

Ga jij dit proces graag met ons aan?

Dat vinden wij natuurlijk heel leuk! Onze creative director Shamilla gaat graag met je in gesprek. De koffie staat al voor je klaar en ons creatieve team staat te trappelen! Wil je eerst meer van ons werk zien? Bekijk dan in ons portfolio welk werk wij eerder hebben gemaakt.

Onze kernwaarden

Toegankelijk

Een eerste sessie met jou doen wij graag fysiek, bijvoorbeeld met een werklunch. Zo kunnen we op een informele manier kennismaken en ons in jou verdiepen. Op deze manier zijn wij gedurende het ontwerpproces altijd toegankelijk voor elkaar en kunnen we makkelijk en laagdrempelig samen sparren over de perfecte creatie. 

Fris

Wij beschikken over een jong en energiek team dat goed de huidige trends begrijpt. Wij hechten er dan ook veel waarde aan om voor jou een fris en vernieuwend visual design te ontwerpen waarmee jij je onderscheidt. 

Flexibel

Elk project is anders. Ook kunnen deadlines plots veranderen of heb jij met spoed iets nodig. Dit vraag om een flexibele partner, iets wat ons kenmerkt. Een ‘nee’ verkopen bestaat niet voor ons. Hoe wij dit bewerkstelligen? Wij hebben een flexibele capaciteit, weten onze prioriteiten slim te ordenen en kunnen spoedopdrachten voorrang geven. 

Eigenwijs

Onze grafische vormgevers zijn als experts op het gebied van visual designs soms ook een tikkeltje eigenwijs. Wij adviseren je graag in hoe wij je perfecte grafische vormgeving voor ons zien. Hierbij verliezen wij jouw identiteit en doelen uiteraard niet uit het oog.

Assertief

Wij denken altijd met je mee en proberen met ideeën te komen waar jij zelf nooit aan had gedacht. Met onze assertieve werkwijze komen wij met de gaafste en origineelste creaties.

Keer terug naar de

kennisbank