ClickCease Skip to main content

Hoe belangrijk zijn koppen en titels?

By 28 september 2022Kennisbank

Koppen en titels

 

Hoe belangrijk zijn koppen en titels?

Een tekst die aan één stuk doorgeschreven is, leest niet lekker. Kopjes en titels zorgen ervoor dat je gemakkelijker scannend kan lezen, omdat je ziet wat waar staan, én dat er meer ‘lucht’ in de tekst zit. Het geeft structuur aan de layout van het document. Voor tekstschrijvers is het belangrijk om in een kopje precies te vertellen wat de lezer kan verwachten, het onderwerp van dat hoofdstuk of die alinea. Bij de vormgeving is het belangrijk dat kopjes de aandacht trekken van de lezer, maar hem niet afleiden. Dat lukt met het juiste lettertype, de juiste kleur en de juiste grootte. Een huisstijl schrijft vaak voor hoe de kopjes moeten verschillen van de platte tekst. Bij een aanbesteding staat in de vormgevingseisen soms al vast dat alle tekst in dezelfde grootte en in hetzelfde lettertype moet, dan is kleurgebruik een goede manier om kopjes onderscheidend te maken.

Keer terug naar de

kennisbank