ClickCease Skip to main content

De opmaak van teksten

By 1 december 2022Kennisbank

Bereik jouw doelen met een passende tekstopmaak

Of het nu gaat om de vormgeving van tenders, de opmaak van jaarverslagen of de realisatie van drukwerk naar jouw wensen en eisen – binnen ons vak is het beeld soms belangrijker dan de tekst, maar het liefst gaan beide hand in hand. Sommige teksten hoeven niet van de eerste tot de laatste letter ‘gepimpt’ te worden met opvallende kleuren en excentrieke afbeeldingen. Toch is het dan niet nodig om de vormgeving geheel achterwege te laten; grafische vormgeving kan juist helpen om de tekst kracht bij te zetten. Wil je een zakelijke opmaak in de vertrouwde vorm van jouw huisstijl of ga je toch een keer buiten je comfortzone met een innovatief en uniek design? Het kan (bijna) allemaal!

Welke teksten zijn geschikt om op te (laten) maken?

Er zijn veel verschillende soorten teksten geschikt om op te (laten) maken. Dit kan een tekst betreffen die online wordt gedeeld en gelezen – zoals een nieuwsbrief, artikel of een website, maar ook een tekst die je fysiek kunt laten drukken – zoals een brochure, jaarverslag, rapport of hand-out.
Deze teksten zijn over het algemeen wat zakelijker en kunnen daardoor overkomen als lappen saaie, zwarte tekst waar geen einde aan lijkt te komen. Juist daarom kunnen deze teksten in sommige gevallen wel wat meer pit gebruiken! Bij het opmaken van teksten is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het louter gaat om de grafische vormgeving van een bestaande tekst. De (boodschap van de) tekst die moet worden opgemaakt, staat dus al vast.

3 redenen om te kiezen voor meer impact met behulp van grafische vormgeving

  • Je brengt de boodschap nóg beter over. Het belangrijkste aspect van een goede tekstopmaak is dat de boodschap of essentie van een tekst eruit springt. Je hebt het misschien niet altijd door, maar een bepaalde opmaak kan de impact van een tekst enorm veranderen. De opmaak kan ook gerealiseerd worden in overeenstemming met een huisstijl, zodat het design vertrouwd overkomt voor de lezers die het document voorgelegd krijgen.
  • De ontvanger krijgt zin om te lezen. Met een mooie en passende opmaak kun je de lezer prikkelen; zo laat de tekst binnen een mum van tijd een aantrekkelijke, overzichtelijke en professionele indruk achter. Vooral de eerste indruk is belangrijk; deze moet goed zijn en zorgt ervoor dat hoofd- en bijzaken binnen de tekst van elkaar worden onderscheiden, met behulp van grafische koppen, kleuren en kaders. Een tekst zonder opmaak nodigt immers totaal niet uit tot lezen. Een verzorgd document met een duidelijke overeenstemming tussen de verschillende elementen daarbinnen bereikt wél het gewenste resultaat.
  • Je overstijgt de standaard Word-templates. Met grafische vormgeving is het mogelijk om teksten op een unieke manier op te laten maken, waarmee je je kunt onderscheiden van de standaardtemplates die Word Zo creëer je een opmaak die volledig naar jouw wensen en eisen ontstaat. Het oog wil immers ook wat!

Waarom het inschakelen van een grafisch ontwerper jouw teksten een enorme boost kan geven

Zelf een tekst opmaken of toch liever uit handen geven? Een tekst zal doorgaans worden opgemaakt door een grafisch vormgever. Zij zijn bekend met de vele uitdagingen van het vak en komen er gedurende het proces achter wat perfect bij jouw bedrijf of merk past! De manier waarop zij aan het werk gaan, hangt natuurlijk wel af van het doel van de tekst. De focus ligt op andere aspecten, naargelang een tekst is bedoeld om te informeren, activeren of overtuigen.

De opmaak kan op verschillende manieren geschieden; alles tussen DTP en grafische vormgeving behoort tot de mogelijkheden. Of het design nu moet voldoen aan vormgevingseisen, zoals het hanteren van een huisstijl, je op zoek bent naar meer consistentie of je nog helemaal geen idee hebt hoe alles in zijn werk gaat, de professionals zijn er om jou te helpen! Een grafisch vormgever is daarnaast op de hoogte van de meest efficiënte programma’s om de opmaak geheel volgens jouw wensen te realiseren. Afhankelijk van de tekst die moet worden opgemaakt, maken ze gebruik van verschillende programma’s, zoals Word, InDesign, of Illustrator.

6 belangrijke elementen die je bij de opmaak van teksten niet mag vergeten

Het opmaken van teksten gebeurt – afhankelijk van de tekst en het type document – met behulp van verschillende elementen. Zo zorg je ervoor dat de tekst zijn doel bereikt. Hierbij kun je onder andere denken aan het aanpassen van en ‘spelen met’:

  • Lettergrootte: letters kunnen te klein of juist te groot zijn, maar kunnen ook qua stijl totaal niet bij de tekst of het document passen. Een professioneel of zakelijk document – zoals een jaarverslag – wordt naar alle waarschijnlijkheid niet veel duidelijker van enorme, sierlijke letters of hele kleine letters waarvoor de lezer er een leesbril bij moet pakken.
  • Lettertype: het lettertype is erg belangrijk voor de uitstraling van het document. Wordt het zakelijk, sierlijk, Times New Roman, Calibri of toch Arial? Kies je ervoor meerdere lettertypen (door elkaar) te gebruiken? Zorg dan wel dat deze goed op elkaar aansluiten, anders wordt het al snel onoverzichtelijk.
  • Regelafstand: regels die heel dicht op elkaar staan dragen niet bepaald bij aan de leesbaarheid van een document. Zo past er misschien meer op 1 pagina, maar dit brengt tegelijkertijd met zich mee dat de lezer de draad snel kwijt is. Ruimte binnen een tekst is kortom essentieel.
  • Kleurgebruik: op welke manier en waar kun je kleuren inzetten om een tekst of digitale omgeving aantrekkelijker en overzichtelijker te maken? Door middel van kleur kun je de lezer onder andere door de tekst begeleiden en is het makkelijker om de kern van de tekst uit te lichten.
  • De indeling en structuur van de tekst of digitale omgeving door de tekst in kolommen te verdelen, het invoegen van witregels, het verplaatsen van alinea’s, het uitlijnen aan de hand van marges en door gebruik te maken van koppen en titels. Dit maakt de tekst makkelijker leesbaar en stelt de lezer in staat om de tekst gemakkelijk te scannen; zo zien zij wat er gaat komen en kunnen ze meteen de informatie filteren die voor hen relevant is.
  • Het plaatsen en toevoegen van andere grafische elementen, zoals infographics, diagrammen, illustraties en foto’s.

Een geheel nieuwe uitstraling in slechts 4 stappen

Bij House of Visual Design kun je ook terecht voor het opmaken van teksten. Het proces dat hieraan voorafgaat, verschilt natuurlijk per type tekst en per (communicatie)doel. Ben je benieuwd naar onze verschillende opdrachten, dan kun je hier onze portfolio bekijken. Om een voorbeeld te geven van de manier waarop we aan de slag gaan, zie je hieronder een vereenvoudigd stappenplan voor de opmaak van zakelijke teksten. Dit plan bestaat uit vier fases:

1. Denkfase: aan de hand van de belangrijkste informatie zoeken we naar de kern van
jouw verhaal. Wat is het doel van de tekst en waar moet de lezer zijn aandacht op richten? Op basis hiervan bepalen wij waar onze focus ligt.

2. Conceptfase: in deze fase laten we onze creativiteit de vrije loop. Welke middelen kunnen we inzetten om de communicatiedoelen te bereiken? Past onze vormgeving daadwerkelijk binnen jouw eisen en wensen? Uiteraard zijn er controlemomenten en passen we ons concept aan met behulp van jouw opmerkingen en/of verbeterpunten. Ben je helemaal tevreden over de grafische vormgeving? Dan is het tijd voor de implementatie van het definitieve grafische ontwerp.

3. Puntjes op de ‘i’-fase: in deze fase verwerken we de tekst in het definitieve grafische ontwerp. Zijn er vanuit jou nog opmerkingen en/of verbeterpunten met betrekking tot de tekst? Dan mag je deze zelf nog doorvoeren. Dit is ook het moment om eventuele laatste opmerkingen over de vormgeving door te geven. Ben je nu écht 100% tevreden?

4. Eindresultaat: de allerlaatste, definitief goedgekeurde versie sturen we in het juiste formaat naar je op. Je kunt er dan meteen mee aan de slag!

Meer weten over het grafisch ontwerp?

Bij House of Visual Design staan we altijd open voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Heb je verdere hulp nodig bij het opmaken van jouw teksten? Aan de hand van onze vijf kernwaarden – toegankelijk, fris, flexibel eigenwijs en assertief – denken we graag met je mee om een grafisch ontwerp te realiseren dat aansluit op jouw (bedrijfs)identiteit en typen documenten! Of heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt naar de verschillende mogelijkheden die House of Visual Design jou binnen de grafische wereld kan bieden? Daar helpt ons enthousiaste team je natuurlijk graag bij. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Keer terug naar de

kennisbank