ClickCease Skip to main content

Hoe maak je een presentatie?

By 13 december 2022december 15th, 2022Kennisbank

Zo maak je een pakkende presentatie 

Een presentatie is dé manier om te laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Bij bijvoorbeeld een winkelpresentatie, een opening of een beurs kan je er met een goede presentatie voor zorgen dat jouw bedrijf niet wordt vergeten. Het is dan wel belangrijk dat alle informatie die je wil geven, goed bij de luisteraar(s) aankomt. Als je nog nooit een presentatie hebt gemaakt, kan dat best lastig zijn. Gelukkig zijn wij er voor je om je te helpen.

Hoe zorg ik voor een goede presentatie?

Een goede presentatie zorgt ervoor dat er bij de luisteraar(s) een goed beeld van jou en je bedrijf achterblijft. Maar dat is helemaal niet zo makkelijk. Daarom hieronder 3 tips die ervoor zorgen dat jouw presentatie helemaal top wordt! 

  • Bedenk goed wat je wil zeggen. Voor je aan je presentatie begint is het prettig om op een rijtje te zetten wat je allemaal wil zeggen. Zo’n lijstje zorgt ervoor dat je niets vergeet te vertellen. Denk bij het opstellen van het lijstje aan de informatie die een klant nodig heeft om je te kunnen vinden. Formuleer ook alvast een take-home-message: de belangrijkste boodschap waarmee jouw publiek naar huis gaat. 
  • Zorg voor een logische opbouw. Als je een presentatie geeft, wil je natuurlijk dat het publiek helemaal opgaat in je verhaal. Daarvoor is het belangrijk dat je presentatie een logische opbouw heeft. Een standaard presentatie heeft de volgende opbouw:
  • Voor de inleiding heb je twee opties. Ten eerste kan je kiezen voor een vooruitblik, waarin je verklapt waar de kern over zal gaan. Zo wordt de presentatie voorspelbaar; de luisteraar(s) hoeven dan niet veel na te denken over de opbouw en kunnen daardoor extra goed naar je luisteren. Ten tweede kan je er ook juist voor kiezen om vragen op te roepen bij je publiek. Op deze manier maak je het publiek nieuwsgierig en krijg je iedereen op het puntje van de stoel. Pro tip: begin eens met een foto, video of anekdote. Op die manier is meteen alle aandacht bij jou!
  • In de inleiding heb je de luisteraar(s) voorbereid op de belangrijkste boodschap van jouw verhaal. Deze boodschap geef je het publiek mee in de kern van je presentatie. Formuleer to the point wat jij wil zeggen. Dit kan je doen door de KISS-methode gebruiken. KISS staat voor Keep It Short and Simple. Met een korte en eenvoudige boodschap maak je de kern helder en goed te onthouden.
  • Ook al heb jij de belangrijkste informatie al gegeven, toch is de kern niet waar je presentatie ophoudt. Na de kern volgt nog een afsluiting. Net als bij de inleiding heb je twee opties. Ten eerste kan je kort de belangrijkste punten van de presentatie herhalen zodat het publiek deze extra goed onthoudt. Ten tweede kan je er ook voor kiezen om een conclusie te geven waarin alle eerder gegeven informatie samenkomt. Voor het slot van de presentatie is het extra belangrijk om de take-home-message in gedachten te houden. Als allerlaatste bedank je de luisteraar(s) voor de aandacht! Pro tip: probeer bij de afsluiting nog eens terug te komen op de inleiding, zo wordt de hele presentatie één geheel en kunnen luisteraars de presentatie extra goed onthouden.
  • Show, don’t tell. Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden. Het is een cliché, maar geldt ook voor je presentatie. Met een foto, video of anekdote kan je hetgeen je wil zeggen concreter maken. Ook zorgt een beeld ervoor dat de boodschap beter is te onthouden. Bij een winkelpresentatie, een opening of een beurs kan je gebruik maken van promotie- en beursmateriaal. Zo zorg je ook metten voor een professionele eerste indruk.

Promotiemateriaal

Met behulp van het juiste promotie- en beursmateriaal kan je ook zonder woorden uitstralen wat jouw boodschap is. Het is dan belangrijk dat het materiaal bij jou en jouw bedrijfskarakter past. Dat kan je doen door een huisstijl te hanteren. Een huisstijl is het geheel aan visuele afspraken en vormgevingseisen van een bedrijf. Het zorgt ervoor dat al het materiaal dat jij gebruikt één geheel vormt. Wil je meer weten? Op deze pagina vind je meer informatie over een huisstijl.

Welk promotiemateriaal kan ik bij een presentatie gebruiken?

Bij een presentatie kan je gebruik maken van verschillende soorten promotiemateriaal. Je kan kiezen voor grotere materialen die goed zichtbaar zijn voor en tijdens een presentatie, maar je kan ook kiezen voor kleinere materalen die het publiek mee naar huis kan nemen (zoals pennen of kaartjes met jouw logo). Hieronder zetten we de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje:

  • Het logo is essentieel om je bedrijf mee vorm te geven. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf in één oogopslag is te herkennen. Bij een presentatie kan een logo helpen om de aandacht te trekken. Hier kan je een voorbeeld van een logo bekijken.
  • Met een visitekaartje heeft je publiek na je presentatie iets om mee naar huis te nemen. Op een visitekaartje staan je contactgegevens en je logo. Zo kan het publiek deze informatie na je presentatie zeker niet vergeten! Hier kan je een voorbeeld van een visitekaartje bekijken.
  • Met een banner kan je de aandacht trekken bij een winkelpresentatie, een opening of een beurs. Een banner zorgt voor een professionele uitstraling en kan jouw bedrijfsidentiteit uitdrukken, nog voordat jouw presentatie is begonnen. Hier kan je een voorbeeld van een banner bekijken.
  • Een wervingsflyer kan je uitdelen voor je presentatie zodat potentiële klanten jou weten te vinden. Een flyer in jouw huisstijl draagt bij aan het uitdragen van jouw bedrijfsidentiteit. Zo kan een wervingsflyer een goede eerste kennismaking realiseren.

Een grafisch ontwerpbureau kan je helpen bij het vormgeven van promotiemateriaal. Een professionele vormgeving van promotiemateriaal zorgt ervoor dat jouw boodschap zo goed mogelijk wordt overgebracht. 

Wat voor grafisch ontwerpbureau is House of Visual Design?

House of Visual Design is een grafisch ontwerpbureau dat jou helpt met een fris en eigenwijs grafisch ontwerp van het promotiemateriaal voor jouw presentatie. We beginnen met een goed gesprek en de juiste vragen en eindigen met een krachtig ontwerp. House of Visual Design is gespecialiseerd in het ontwerpen van promotiemateriaal, waarmee je het publiek mee neemt in jouw verhaal. Hier kan je meer lezen over het promotiemateriaal van House of Visual Design.

Meer weten over het inschakelen van House of Visual Design?

Zie je die presentatie helemaal zitten en wil je met het juiste materiaal voor de dag komen? Het enthousiaste team van House of Visual Design staat voor je klaar. We helpen je aan promotie- en presentatiemateriaal zodat jouw presentatie een succes wordt. Je kan hier vrijblijvend contact met ons opnemen.

Keer terug naar de

kennisbank