ClickCease Skip to main content

Brochure

De kunst van een goede brochure

Je komt brochures op verschillende plekken en in alle soorten en maten tegen – in de brievenbus, tijdens een beurs, bij een bedrijfspresentatie, in de bibliotheek of bij de huisarts – maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. In een doorgaans digitale wereld kent het gebruik van brochures vele voordelen: je kunt er veel informatie in opnemen en de invulling vormgeven op de manier die jij wenselijk acht. Maar welke doelen kun je ermee dienen? En hoe maak je nu eigenlijk een goede brochure? In dit artikel zetten wij de belangrijkste informatie rondom het gebruiken en ontwerpen van een brochure voor jou uiteen. Binnen no-time ben je weer helemaal up-to-date!

Wat zijn brochures en waar kun je ze vinden?
Met een brochure wordt doorgaans een klein, gebonden boekje bedoeld. Brochures hebben over het algemeen een informatieve functie: ze worden vaak ingezet in dienst van een bepaald bedrijf of een bepaalde organisatie om lezers te informeren of een project of dienst te promoten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een flyer of folder, kunnen in brochures grotere hoeveelheden informatie makkelijk worden gebundeld. Zo kun je denken aan brochures met de programmering van concerten, brochures met daarin de inhoud van opleidingen aan de universiteit, maar ook brochures die je tegenkomt bij de tandarts, waarin wordt uitgelegd hoe je zorgt voor een gezond gebit.

Zo bestaan er bedrijfsbrochures, deze worden vaak uitgedeeld tijdens presentaties of als ondersteunend naslagwerk op een beurs. Deze kunnen specifiek zijn toegespitst op een bepaald evenement of product, maar er bestaan ook algemene brochures voor het bedrijf in zijn geheel.  Daarnaast bestaan er informatiebrochures die uiteenlopende onderwerpen behelzen, bijvoorbeeld de activiteiten die je kunt ondernemen in een bepaald gebied. Dergelijke brochures zul je naar alle waarschijnlijkheid aantreffen in een VVV-kantoor, maar brochures zijn ook te vinden in de buurt van concertzalen, worden soms meegestuurd met bepaalde pakketten die je online bestelt of uitgedeeld aan mensen tijdens een evenement. Het is de kunst om te weten hoe je met jouw brochure de gewenste doelgroep bereikt.

Waarom je in 2022 vooral moet kiezen voor een brochure
Nu horen we je denken: waarom zou ik nog de moeite steken in een brochure, als men tegenwoordig alles online leest en digitale communicatiemiddelen de norm zijn? Het gebruik van een brochure kent – ook nu nog – vele voordelen:

  • Een brochure is tastbaar, je kunt het doorbladeren en het biedt de mogelijkheid de informatie fysiek aan anderen door te geven.
  • Een brochure is jouw visitekaartje; het laat een professionele indruk achter.
  • Het biedt genoeg ruimte en mogelijkheden om een hoop (gedetailleerde) informatie over een product, dienst of bedrijf weer te geven. Dit bij uitstek handig op een beurs, waar mensen komen met het doel om informatie (in de vorm van brochures) te verzamelen en zich daarin te verdiepen.
  • Papier leest vaak prettiger, zeker voor de personen die niet erg digitaal vaardig zijn.
  • Er bestaan mogelijkheden om het beste van beide werelden te combineren: brochures kun je digitaal maken – bijvoorbeeld in de vorm van een pdf-bestand – waardoor je zowel online als offline de gewenste doelgroep kunt bereiken.

Hoe grafische vormgeving jouw brochure nóg beter maakt
In een brochure dient de grafische vormgeving ter ondersteuning van het gestelde doel. Hierop wordt de brochure ingericht en vormgegeven. Om dit te realiseren bestaan er verschillende werkbare programma’s om teksten te schrijven en op te maken, bijvoorbeeld Word en InDesign. De grafische vormgeving van een brochure kent een grote meerwaarde: het stelt de lezer in staat zijn aandacht bij de tekst te houden en voorkomt afdwaling. Door de informatie op een heldere, aantrekkelijke wijze te presenteren, en daarnaast in overeenstemming met een huisstijl of vormgevingseisen aan te kleden, creëer je een zekere mate van herkenbaarheid bij de lezer.

Je kunt verschillende grafische elementen gebruiken om jouw boodschap pakkend aan de lezer te presenteren, denk hierbij aan:

  • Het gebruik van (speciale) kleuren of inkt – zoals CYMK of pantonekleuren – om de lezer te begeleiden of de belangrijkste elementen kracht bij te zetten. Zo weet de lezer meteen waar de brochure over gaat.
  • Het gebruik van illustraties, grafieken en andere figuren, zoals infographics om de informatie overzichtelijk te weergeven.
  • Het toepassen van verschillende papierformaten, om ervoor te zorgen dat jouw brochure zich kan onderscheiden van de andere brochures.
  • Het kiezen van een bepaalde typografie, en de opmaak van pakkende (onder)titels en koppen, lettertypes en marges.

 

4 belangrijke tips voor dé perfecte brochure
Om met jouw brochure het resultaat te bereiken waar je naar streeft, hebben we nog een paar laatste tips:

  • Zorg ervoor dat jouw brochure opvalt en zich onderscheidt van andere brochures. Hiervoor is het van belang te weten op welke manier en met welk doel je de brochure zal gebruiken – zo is het handig om van tevoren te bedenken welke vorm, omvang of structuur jouw brochure zal krijgen.
  • You never get a second chance to make a first impression. Op basis van de eerste indruk bepalen mensen al scannend of ze een brochure wel of niet zullen lezen. Is de eerste indruk niet goed? Dan zal de lezer eerder geneigd zijn jouw brochure in de papierbak te gooien. Prikkel de lezer en wek zijn nieuwsgierigheid door middel van een logisch opgebouwde, toegankelijke tekst.
  • De grafische vormgeving is erg belangrijk, maar zorg ervoor dat deze de tekst en de lezer ‘helpt’. De perfecte brochure wordt gekenmerkt door een balans tussen tekst en opmaak, die helpt de boodschap te verduidelijken.
  • Zet jouw brochure op elke mogelijke manier – zowel online als offline – in, om daarmee jouw doelgroep maximaal te bereiken. Gebruik ze niet louter eenmalig, maar probeer ze op strategische plekken te verspreiden.

 

Hoe House of Visual Design jou helpt bij het realiseren van jouw ideale brochure
Een brochure maak je niet zomaar. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te realiseren, maar de procedure is omvangrijk en vraagt om de nodige expertise op verschillende gebieden. Dit hangt natuurlijk af van jouw wensen met betrekking tot de vormgeving, maar ook of je zelf al een tekst hebt geschreven of ervoor kiest dit uit handen te geven.

Het is van belang dat de doelgroep, de boodschap en het design op elkaar aansluiten. Aan de hand van vijf kernwaarden – toegankelijk, fris, flexibel, eigenwijs en assertief – zorgen wij er bij House of Visual Design voor dat jouw brochure de indruk achterlaat waar je naar streeft. Dit realiseren we met behulp van een overzichtelijk en zorgvuldig ontwerpproces. Ook als de tekst van jouw brochure nog geschreven moet worden, zijn wij van de partij! Ben je benieuwd naar onze verschillende opdrachten, dan kun je hier onze portfolio bekijken. Hieronder vind je een vereenvoudigd schema dat wij hanteren voor de totstandkoming van fysiek drukwerk, waaronder brochures:

1. De denkfase: om de totstandkoming van het drukwerk in goede banen te leiden, analyseren we allereerst jouw doel(en). Wil je informeren, verkopen of overtuigen? Of ben je van plan deze doelen met elkaar te combineren? Daarnaast gaan we in op bepaalde technische aspecten, zoals het papierformaat en de verwachte oplage. Ook als je nog niet alles hebt uitgedacht, kunnen wij ondersteuning bieden met behulp van voorbeelden en adviezen.

2. De conceptfase: wij denken na over jouw doel en (eventuele) ideeën, waarna wij onze creativiteit de vrije loop laten en bedenken wat hierbij past. Door ons in de doelgroep te verplaatsen en te bedenken wat zij moeten onthouden als zij jouw brochure bekijken, gaan wij doelgericht aan de slag. Uit verschillende concepten kies jij de beste versie, waarna we samen nog bekijken of er verbeterpunten zijn.

3. De puntjes op de ‘i’-fase: om erachter te komen of het ontwerp in printvorm net zo optimaal is als op het scherm, printen wij het eerst zelf. Is dit wat we van de brochure mogen verwachten? Of moet er nog iets worden aangepast? Dan regelen we dit uiteraard voor jou!

4. Het eindresultaat: alleen als jij 100% tevreden bent, zorgen we ervoor dat het definitieve bestand naar de drukker wordt gestuurd. Als je het hebt ontvangen, kun je er meteen mee aan de slag!

Meer weten over (de inzet van) brochures?
Wil je gebruikmaken van onze expertise op het gebied van brochures? Dan denken we graag met je mee om samen naar een eindresultaat toe te werken dat volledig naar jouw wensen en eisen is! Of heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt naar de verschillende mogelijkheden die House of Visual Design jou binnen de grafische wereld kan bieden? Daar helpt ons enthousiaste team je natuurlijk graag bij. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Een brochure laten opmaken? We zitten er klaar voor!

Neem contact met ons op!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]