ClickCease Skip to main content

Infographics

 

Impact met infographics maken

Wist je dat je de hele dag bezig bent met informatie verwerken? Denk eens aan alle mails, appjes, updates en documenten die je op een dag ontvangt. Dat vraagt best veel van je. Om het jezelf makkelijker te maken, ga je onbewust al deze informatie filteren. Een lange lap tekst, bomvol cijfers en percentages, laat je liever links liggen. Maar waar gaat je aandacht dan wél naar uit? Juist, naar de informatie die visueel in het oog springt.

Mensen houden van beeld. Meer dan je misschien denkt. Onze hersenen kunnen beter omgaan met visuele informatie dan met tekstuele informatie. We verwerken de informatie sneller én de inhoud blijft beter hangen. Dat is handig, vooral als je een belangrijke boodschap over wil brengen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarcijfers of een stappenplan. 

Wij laten jouw informatie opvallen in een infographic. Hierin maken we de boodschap in één oogopslag duidelijk. Zelfs de meest complexe informatie vangen we in een begrijpelijke visualisatie. Zo zorgen we dat jij jouw communicatiedoel bereikt. 

Een infographic voorbeeld

Levensreddende infographics

Stel je eens voor: je zit in de wachtkamer bij de dokter. Overal om je heen hangen posters en liggen flyers en brochures. Je hoeft je hier niet te vervelen – er zijn maar weinig plekken waar zo veel informatie wordt verstrekt als hier. Maar wat valt het meeste op? Waar blijft je aandacht rusten? 

Scenario 1
Je pakt een brochure over wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt. ‘Altijd goed om te weten,’ denk je. Maar door de enorme hoeveelheid tekst heb je geen tijd en focus om alles te lezen. Je raakt gedemotiveerd en slaat de brochure weer dicht. Later kom je in een situatie waarin jouw handelen cruciaal is. Het tekstuele stappenplan uit de brochure heb je niet goed gelezen. Wat je wel hebt onthouden, is maar halve informatie. 

Scenario 2
In eenzelfde situatie pak je een brochure mét infographic. Aandachtig scan je de afbeeldingen en iconen. Zodra de dokter je binnenroept, heb je alle informatie al opgenomen. Later kom je in een situatie waarin jouw handelen cruciaal is. Omdat je het visuele stappenplan uit de brochure hebt onthouden, kun je de acties nu direct toepassen. 

Dit infographic voorbeeld laat zien hoe infographics ons helpen om belangrijke informatie op te slaan. In dit geval kan de infographic zelfs levensreddend zijn.

Wat is een infographic

Het woord zegt het al: een infographic is een grafische weergave van informatie. Hoe moet je dat voor je zien? Denk aan flowcharts, processen, organogrammen en schema’s, of een poster waar iets stapsgewijs wordt uitgelegd. Een infographic laten maken door een grafisch bureau zoals ons, geeft je heel veel mogelijkheden. We maken de infographic precies zoals je het voor je ziet (maar ook als je er nog geen beeld bij hebt kunnen wij het voor je visualiseren). 

 De uitdrukking ‘een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden’ is er niet voor niets: je kunt veel meer informatie kwijt in een opgemaakte afbeelding, dan bijvoorbeeld in een A4 vol tekst. We denken als House of Visual Design graag mee en willen altijd meer presteren dan verwacht. Positief verrassen noemen we dat. Omdat we ook tekstschrijvers in dienst hebben en samenwerken met ons moederbedrijf House of Tenders op het gebied van communicatie, kunnen we naast sterke illustraties ook een pakkende tekst bieden.

Infographics hebben als belangrijke functie dat ze tekst leesbaar en luchtig maken, want afwisseling tussen tekst en figuren zorgt voor hernieuwde aandacht bij je lezer. Daarnaast kan je met infographics informatie strategisch verdelen, want je kan de relatie tussen de onderwerpen grafisch weergeven. Denk aan een boodschap waarin een hiërarchie, oorzaak-gevolgrelatie of cyclus bestaat tussen de onderwerpen. Het is zelfs mogelijk om tekst één op één te vervangen door een infographic. Door samen met een grafisch vormgever om tafel te gaan, kan je alle opties bekijken en maak je een mooi, duidelijk geheel.

Toegankelijk

We beginnen altijd met vragen stellen. Zo weten we wat het communicatiedoel is, zowel qua gevoel als identiteit. Die kennis gebruiken we om een infographic te maken die jouw visie uitstraalt in beeld, kleur en vorm.

Door ons te verdiepen in jouw verhaal en de informatie die je wilt overbrengen, maken wij het je gemakkelijk om met ons te sparren.

Fris

Infographics zijn momenteel een trend. Dat snappen wij wel: je kunt er immers alle kanten mee op. 

Met jouw informatie in een fris jasje kun je er voorlopig weer tegenaan.

Flexibel

In onze ogen zijn veranderende deadlines, spoedklussen of tegenslagen part of the job. Flexibiliteit is iets waar wij iedere dag mee bezig zijn. In de manier van plannen, het stellen van prioriteiten en in onze werkwijze. ‘Kan niet, past niet’, komt niet in ons woordenboek voor.

 

Hoe je die flexibiliteit aan ons merkt? We hebben geen 9-tot-5-mentaliteit, we hebben interne en flexibele capaciteit in huis én we geven spoedopdrachten altijd voorrang door slim om te gaan met onze prioriteiten.

Eigenwijs

Als ontwerpers hebben we niet alleen een verfrissende kijk op beeld, we hebben ook ervaring met verhelderende infographics en kunnen je daarom goed adviseren over wat wel en wat niet werkt. Eigenwijs? Zo zou je het kunnen noemen, maar wel in jouw voordeel! En vanzelfsprekend verliezen we daarbij jouw visie en doelen niet uit het oog.

Assertief

We denken altijd met je mee en ontwerpen voorzetjes. We komen soms met dingen waar je zelf nog niet eens aan gedacht hebt.

Het resultaat is een compleet verhaal, gevisualiseerd in een overzichtelijke infographic.

Hoe wij een infographic maken

Een goede infographic schudden we niet zomaar uit onze mouw. Daar gaat een zorgvuldig ontwerpproces aan vooraf. Maar eerst zorgen we dat we op dezelfde lijn zitten als jij. Daarom maken we van tevoren duidelijke afspraken over de planning. 

Natuurlijk zorgen we ook dat we al jouw informatie helder hebben. Deze gaan we immers visualiseren, of liever gezegd: grafisch vertellen. Daarvoor moeten we ons inleven in de informatie. Of het nu gaat over interne werkprocessen, ingewikkelde faseringen op de bouwplaats of hoe je het beste de auto kunt wassen; we bijten ons vast in de stof die we gaan visualiseren. Jij deelt de informatie, en als echte beelddenkers zien wij direct verschillende invalshoeken voor ons.

Naast de informatie bekijken we welk lettertype en welke lijnen, kleuren, illustraties en foto’s goed bij het verhaal passen. Hierbij is jouw visie ons uitgangspunt. Zo wordt de infographic veel persoonlijker en krachtiger – hij sluit naadloos aan op jouw communicatiedoel.

Als we alle informatie scherp hebben, gaan we visualiseren. Tussendoor laten we ons controleren. Intern reviewt een andere vormgever de infographic. Daarna bespreken we de visualisatie met jou. We vinden jouw feedback en input waardevol om een zo compleet mogelijk visueel verhaal te vertellen. 

We hebben een stappenplan opgesteld om het creatieve proces te begeleiden. Zo vergeten we niets en blijven we op koers om het einddoel te behalen. Om je een beeld te geven van ons werkproces, hebben we dat hieronder als voorbeeld gevisualiseerd.

Denkfase

Wie is de doelgroep, wat willen we met de visualisatie bereiken, welke boodschap willen we overbrengen en hoe gaan we de boodschap overbrengen? Dat zijn de ontwerpkaders die we vooraf bepalen om de inhoud goed te kunnen visualiseren en een stijl te bepalen.

Om zo veel mogelijk mensen te activeren, kiezen we bijvoorbeeld voor een overzichtelijke en neutrale stijl. Dit uit zich in rustige kleuren met kleine accenten, een overzichtelijke compositie en simpele illustraties, zodat het oog getrokken wordt naar belangrijke zaken.

Conceptfase

In een creatieve sessie denken we na over mogelijkheden. We brainstormen over hoe we alle onderdelen het beste kunnen verdelen en werken dat daarna uit in meerdere concepten. 

In samenwerking met jou organiseren we een challengesessie waarin we de concepten samen bespreken.

Daarna kiezen we gezamenlijk het best passende concept, die we intern toetsen en verbeteren.

Puntjes op de 'i' fase

Voor de laatste fase sturen we het recentste ontwerp nog een keer toe. Alle feedback nemen we mee en we passen waar nodig het ontwerp aan. 

Soms zijn we een tikkeltje eigenwijs door ervoor te kiezen de tekst compacter neer te zetten, zodat de boodschap krachtiger naar voren komt. 

We werken de definitieve versie uit, waarin de puntjes op de i staan. 

Eindresultaat

Nu de laatste details zijn aangepast en we akkoord hebben, sturen we het definitieve bestand in hoge kwaliteit toe. Deze is altijd geschikt voor het platform waar de infographic voor bedoeld is.

Jouw teksten laten opvallen met een fris design?

Neem contact met ons op!